Oh ya, find.
Program cilik nanging mujarap kanggé goleki berkas-berkas sing dikarepaké. Luwih ampuh tinimbang locate. Loro wujud iki duwé tujuan sing padha, yaiku nemu berkas sing dipingini.

Nanging, loro wujud iku duwé cara sing beda kanggé nemuni sing dikarepaké. locate butuh basisdata sadurungé digoleki, dadhi luwih cepet. find ora gawé basisdata, tapi goleki siji-siji saben-saben direktori, luwih suwi. Ketarané locate luwih becik, toh? Tergantung butuhmu apa. Menawa golek wujud sing sering ilang, find iku luwik cocok, jalaran locate kudu gawé basisdate dhisik, sing garai ora ketemu menawa ora ana ing kana.

Golek berkas tua.
Kaya judul ing duwur iku, kadang aku buth nemu berkas sing umuré akèh. Ya, siji wulan utawa siji menit. Nanging lali sing endi.

Saka iku, gawé find ngewangi nemui rayié. Menawa ugur sa’ direktori waé, aku isa gawé perintah ls -l, iku loh, sing digawé daftar berkas siji direktori. Kaya iki rupané:

$ ls -l
total 9200
-rwxrwxr-x 1 ba ba 9381 Oct 28 01:07 Anu lagu.m4a
drwxr-xr-x 5 ba ba 4096 Jun 17 13:50 Aplikasi
-rwxrwxrwx 1 ba ba 8230 Oct 27 22:50 checksums.md5
drwxr-xr-x 3 ba ba 4096 Oct 11 00:32 Jare Pilem
drwxr-xr-x 2 ba ba 4096 Jul 17 21:32 Gendhing Keren
drwxr-xr-x 9 ba ba 4096 Jul 19 19:56 Dolanan
drwxr-xr-x 2 ba ba 4096 Jul 19 19:03 Dudu Sinetron
drwxr-xr-x 4 ba ba 4096 Jul 28 00:19 B.F.- Bumi Fauna

Ana masalah.
Aku kudu delengi siji-siji saben baris berkas kanggé nemu berkas iku. Yèn siji utawa loro waé ora masalah. Tapi menawa atusan. Suwi, lah!

Jalaran iku aku gawé find lan argumené.

$ find * -mmin +3

Iku kanggé goleki berkas sing umuré telu menit. Menawa telu dina gawé:

$ find * -mtime +3

Kanggé guwak berkas.
Kanggé guwak berkas gawé find, ana akeh cara. Jajal deleng iki:

  1. Argumen saka find:
    $ find . -type f -mtime +3 -delete
  2. find eksekusi rm:
    $ find . -type f -mtime +1 -exec /bin/rm -f {} +

    Panjelasan:

    • {} iku jenengé berkas;
    • + (dudu’ ;) bené rm nrima kabeh baris ing siji perintah.
  3. find diekseksi lan hasilé ditangkap xargs lan ngeksekusi rm:
    $ find . -mtime +3 | xargs rm -Rf

Bingung? Gedhabrus ing ngisor!

Ojo lali, gedhabrus is our right, kopibec!

Tagged with: